Новости проекта
Разъяснение ситуации с рекламой и предупреждением МАРТ
Обновленные функции Schools.by
Голосование
Пользуетесь ли вы мобильным приложением Schools.by?
Всего 0 человек

ХАРЧАВАННЕ Ў ДЗІЦЯЧЫМ САДЗЕ

Дата: 10 марта 2021 в 11:26, Обновлено 18 октября 2021 в 22:13
Автор: Кулеш Т. М.
<pre style="text-align: center;"> Аб арганізацыі харчавання дзяцей дашкольнага ўзросту</pre> <pre style="text-align: justify;"> Харчаванне выхаванцаў у дзіцячым садзе арганізавана на аснове прыкладнага 10-ці дзённага меню, распрацаванага з улікам патрабаванняў Санітарных норм і правілаў для адпаведных тыпаў дашкольных устаноў і ў залежнасці ад працягласці знаходжання выхаванцаў. </pre> <pre style="text-align: justify;"> У адпаведнасці з прынцыпамі арганізацыі харчавання дзяцей дашкольнага ўзросту, рацыён павінен уключаць усе асноўныя групы прадуктаў:</pre>
  • З мяса пераважней выкарыстоўваць нятлусты ялавічыну або цяляціну, курыцу ці індычку. Менш карысныя каўбасы, сасіскі і сардэлькі. Субпрадукты служаць крыніцай бялку, жалеза, шэрагу вітамінаў і могуць выкарыстоўвацца ў харчаванні дзяцей.
  • <pre style="text-align: justify;"> Рэкамендаваны гатунку рыбы: трэска, мінтай, хек, судак і іншыя нятлустыя сорта.Соленые рыбныя далікатэсы і кансервы рэкамендуецца ўключаць у рацыён толькі зрэдку.</pre>
  • <pre style="text-align: justify;"> Малако і малочныя прадукты займаюць асаблівае месца ў дзіцячым харчаванні. Гэта багаты крыніца лёгказасваяльнага бялку, кальцыя, фосфару і вітаміна В2.</pre>
  • <pre style="text-align: justify;"> Садавіна, гародніна, плодаагароднінныя сокі ўтрымліваюць вугляводы (цукру), некаторыя вітаміны, мікраэлементы, а таксама такія карысныя рэчывы, як пекцін, клятчатка, харчовыя валакна і іншыя. Гэтыя прадукты паляпшаюць работу органаў стрававання, прадухіляюць узнікненне завал.</pre>
  • <pre style="text-align: justify;"> Неабходныя хлеб, макароны, крупы, раслінныя і жывёльныя тлушчы, асабліва грачаная і аўсяная крупы. Раслінны алей як заправа да салатам дазваляе засвойвацца шматлікім карысным рэчывам, якія змяшчаюцца ў гародніне.</pre>
<pre style="text-align: justify;"> бялкоў і тлушчаў каля 70 г</pre> <pre style="text-align: justify;"> вугляводаў каля 280 г</pre> <pre style="text-align: justify;"> кальцыя 900 мг, фосфару 1350 мг, магнію 200 мг, жалеза 12 мг, цынку 10 мг, ёду 0,08 мг, вітаміна "С" 50 мг.</pre> <pre> Інтэрвалы паміж прыёмамі ежы павінны быць не больш за 3,5-4 гадзін.</pre> <pre style="text-align: justify;"> Важным умовай з'яўляецца строгі рэжым харчавання, які прадугледжвае не менш за 4 прыёмаў ежы. Прычым з іх павінны абавязкова ўключаць гарачую страву. Пры гэтым на долю сняданку прыпадае прыблізна 25% сутачнай каларыйнасці, на долю абеду 40%, падвячорку - 15%, вячэры - 20%.</pre> <pre style="text-align: justify;"> Пры складанні меню на кожны дзень, перш за ўсё, ўлічваецца той факт, што яно павінна быць разнастайным за кошт шырокага асартыменту прадуктаў і розных тэхнік падрыхтоўкі, варта рэкамендаваць дзецям рознага ўзросту штодзённае і разаваю колькасць ежы. Пры гэтым пры складанні меню ўлічваецца той факт, што адны прадукты варта ўключаць у рацыён штодня, іншыя - 2-3 разы на тыдзень. У выпадку непастаўкі тых ці іншых тавараў іх замена ажыццяўляецца з улікам «Норм ўзаемазаменнасці тавараў».</pre> <pre style="text-align: justify;"> Бацькі штодня інфармуюцца аб харчаванні выхаванцаў.</pre>

Комментарии:
Оставлять комментарии могут только авторизованные посетители.